در حال حاضر باوجود حضور مقتدرانه و محوری شرکت‌هایی مثل اپل، گوگل و مایکروسافت و نقش کلیدی آن‌ها در شکل‌دهی به هویت دیجیتالی زندگی امروزی، نوآوری‌های آی‌بی‌ام در تولد و پا گرفتن عصر فناوری را نباید نادیده گرفت. 

برای اثبات این ادعا می‌توانید نگاهی به تاریخچه‌ی جذاب و غنی آی‌بی‌ام بیندازید که مملو از شاهکارهای فنی، نوآوری‌های متعدد در محیط کار و حتی چند مورد درگیری قضایی است. در ادامه به ۲۰ حقیقت کمتر شنیده‌شده در مورد آی‌بی‌ام می‌پردازیم که حتما دیدگاه‌تان در مورد تاریخ صنعت کامپیوترهای شخصی را عوض خواهد کرد.

۱. IBM بیش از ۱۰۰ سال پیش در شهر نیویورک تأسیس شد

اولین دفتر آی بی ام
آی‌بی‌ام در سال ۱۸۹۶ توسط مخترعی به نام هرمان هولریث تأسیس شد و در آغاز شرکت ماشین جدول‌بندی (Tabulating Machine Company) نام داشت. این شرکت در سال ۱۹۱۱ تحت نام شرکت پردازش، جدول‌بندی و ضبط (Computing-Tabulating-Recording Company) به ثبت رسمی رسید.

۲. آی‌بی‌ام مخفف عبارت «ماشین‌های کسب‌وکار بین‌المللی» است

ماشین‌های کسب‌وکار بین‌المللی
نام آشنای IBM، ترکیب اولین حروف واژه‌های «International Business Machines» به معنای ماشین‌های کسب‌وکار بین‌المللی است. در آن موقع هیچ‌کس پیش‌بینی نمی‌کرد که ماشین‌های محاسبه‌گر ساخته‌شده بر اساس الگوریتم‌های خشک و بی‌روح ریاضی، روزی به پرطرفدارترین وسیله‌ی تفریح و سرگرمی تبدیل خواهند شد.

۳. محاسبات فرود اولین انسان روی ماه، توسط کامپیوترهای آی‌بی‌ام انجام شد

محاسبات فرود بر روی ماه
آی‌بی‌ام یکی از ارکان اصلی پروژه آپولو بود و بیش از ۴۰۰۰ نفر از کارمندان آن با استفاده از کامپیوترهای شرکت، برای محاسبه‌ی مدار حرکت فضانوردان در برنامه فضایی مرکوری به ناسا کمک می‌کردند. کامپیوترهای مورداستفاده برای پروژه، حداکثر ۴ کیلوبایت رم داشتند (حجم متنی که در حال خواندن آن هستید بیش از دو برابر این مقدار است).

۴. بسیاری از متخصصان، سایمون آی‌بی‌ام را اولین گوشی هوشمند دنیا می‌دانند

سایمون آی‌بی‌ام
در سال ۱۹۹۴ و قبل از اینکه اپل با معرفی آیفون، چهره‌ی بازار تلفن‌های قابل‌حمل را دگرگون کند، آی‌بی‌ام با عرضه‌ی دستگاه ارتباطی شخصی سایمون (Simon) پا را از محدوده‌های حاکم بر ارتباطات در آن دوران فراتر گذاشته بود. این تلفن همراه عظیم‌الجثه فاقد مرورگر اینترنت بود ولی امکان خواندن ایمیل و فرستادن فکس را برای کاربر فراهم می‌کرد.

۵. پنج نفر از کارکنان آی‌بی‌ام برنده جایزه‌ی نوبل شده‌اند

جایزه‌ی نوبل
نوآوری‌های آی‌بی‌ام در عرصه‌ی علم و فناوری، به کسب جوایز معتبر بین‌المللی بی‌شماری برای کارکنان آن منجر شده است. بارزترین نام‌ها در این فهرست عبارت‌اند از لئو ایساکی برای کشف تونل ژنی، جورج بدنورز و الکس بوهلر برای یافته‌هایشان در مورد ابررساناها و در آخر گرد بینینگ و هاینریش روهرر به خاطر ساخت میکروسکوپ الکترونیکی تونلی.

۶. کارکنان آی‌بی‌ام تقریبا در تمام مدت قرن بیستم مجبور به پوشیدن لباس رسمی یک‌شکل ولی بسیار برازنده بودند

لباس رسمی یک‌شکل
در قرن بیستم مردان شاغل در آی‌بی‌ام مجبور به پوشیدن کت‌شلوار تیره‌ی راه‌راه، پیراهن سفید، کراوات‌هایی با خطوط مورب و کفش‌ هشت ترک بودند و دفاتر این شرکت فضایی بسیار رسمی و یکنواخت داشتند. البته بعد از گذشت سال‌ها، آداب لباس پوشیدن کارکنان آی‌بی‌ام نیز تغییر کرد و اکنون انعطاف بیشتری دارد.

۷. ساخته‌های آی‌بی‌ام، تعدادی از باهوش‌ترین انسان‌ها را شکست داده‌ اند

دیپ بلو و کاسپارف
اولین گام رسمی آی‌بی‌ام در عرصه‌ی هوش مصنوعی، ساخت یک کامپیوتر شطرنج‌باز به نام دیپ بلو بود که خاطره‌ی شکست خوردن گری کاسپارف افسانه‌ای از آن هیچ‌وقت از خاطر نخواهد رفت. حدود ۱۴ سال بعد یکی دیگر از ماشین‌های هوش مصنوعی آی‌بی‌ام به نام واتسون به‌طور همزمان با دو نفر از برجسته‌ترین برندگان مسابقه‌ی تلویزیونی جئوپاردی رقابت کرد و هردو را شکست داد.

۸. آی‌بی‌ام مدت‌ها قبل از گوگل، بهترین شرایط کاری و مزایا را برای کارکنانش مهیا کرده است

بهترین شرایط کاری
اگر فکر می‌کنید که گوگل مبتکر نازپرورده کردن نیروهایش است؛ بد نیست بدانید که آی‌بی‌ام از سال ۱۹۱۴ خدمات بی‌نظیری مانند بیمه‌ی عمر گروهی، پرداخت مستمری به بازماندگان و برقراری کلاس‌های آموزشی برای ناتوانان جسمی در اختیار کارکنانش قرار می‌دهد. فعالیت‌هایی مثل تشکیل و حمایت تیم‌های ورزشی کارکنان و همچنین عضویت در کلوپ اختصاصی یک‌چهارم قرن برای کارکنانی که ۲۵ سال در استخدام آی‌بی‌ام بوده‌اند، از امتیازهای دیگر کار کردن برای این شرکت هستند.

۹. استفاده از نام مستعار بیگ بلو برای آی‌بی‌ام داستان‌های متفاوتی دارد

بیگ بلو
نام مستعار و خودمانی بیگ بلو یکی از محبوب‌ترین و جذاب‌ترین نام‌ها در گفتگوهای غیررسمی با موضوع فناوری است. عده‌ای معتقدند که منشأ این نام به کار بردن عمده‌ی رنگ آبی در لوگو و محصولات این شرکت است. بر اساس فرضیه دیگر این نام توسط طرفداران وفادار و پروپاقرص این شرکت به آن داده شده است و به جایگاه رنگ آبی در فرهنگ عامیانه‌ی آمریکا و عبارت «آبی مطلق» به معنای وفاداری بی‌قیدوشرط اشاره دارد.

۱۰. در طراحی کیبورد تاشو تینک پد کلاسیک آی‌بی‌ام از یک پازل الهام گرفته شده است

کیبورد تاشو تینک پد
ساخت کیبورد باترفلای برای تینک پد آی‌بی‌ام، رویدادی انقلابی و پرسروصدا در اواخر قرن بیستم بود ولی افراد معدودی از حقیقت ساده‌ی پشت این رویداد مطلع هستند. ایده‌ی کیبورد تاشو زمانی به ذهن یکی از محققان آی‌بی‌ام خطور کرد که مشغول کمک به دخترش برای حل یک پازل بود.

۱۱. شعار «متفاوت فکر کن» اپل، پاسخی مستقیم به لوگوی آی‌بی‌ام با مضمون «فکر کن» است

یکی از سوژه‌های داغ مطبوعاتی در رقابت نام‌های برتر دنیای فناوری، نفرت استیو جابر از آی‌بی‌ام بود. به اعتقاد عده‌ای، مدیرعامل فقید اپل نه‌تنها در تنظیم شعار تبلیغاتی شرکت خود تکیه‌کلام انگیزشی مشهور توماس جی واتسون (مدیرعامل سابق آی‌بی‌ام) را به کار برده، بلکه با اضافه کردن یک کلمه آن را به پاسخی طعنه‌آمیز تبدیل کرده است.

۱۲. آی‌بی‌ام سالانه ۶ میلیارد دلار برای تحقیق و توسعه سرمایه‌گذاری می‌کند

تحقیق و توسعه
به نظر می‌رسد که هیچ شرکتی به‌اندازه‌ی آی‌بی‌ام به اهمیت تحقیق و توسعه واقف نیست. این شرکت هرسال چند میلیارد دلار برای کار روی تراشه‌های کامپیوتری آینده هزینه می‌کند که این مبلغ تقریبا برابر ۶ درصد درآمد سالانه‌ی آن است.

۱۳. طولانی‌ترین پرونده قضایی ضد انحصار علیه آی‌بی‌ام تشکیل شده است

پرونده قضایی ضد انحصار
باوجوداینکه شنیدن کلمه‌ی ضد انحصار (آنتی تراست) نام مایکروسافت را تداعی می‌کند، ولی در حقیقت رکورد طولانی‌ترین و پرخرج‌ترین دادگاه در این زمینه به نام آی‌بی‌ام ثبت شده است. مراحل رسیدگی به این پرونده با ۲۵۰۰ برگه‌ی دادخواست و ۵۰ میلیون صفحه مستندات و مدارک، ۱۳ سال طول کشید.

۱۴. اولین نوآوری‌های آی‌بی‌ام، زیربنای صنعت کامپیوتر به شکل امروزی هستند

نوآوری‌های آی‌بی‌ام
در عصر مدرن، فلاپی دیسک و هارددیسک، قدیمی و از رده خارج به نظر می‌رسند ولی درواقع زیربنای بسیاری از فناوری‌های مدرن بر این تجهیزات ذخیره‌سازی ساده استوار شده است که هردوی آن‌ها و همین‌طور نوار مغناطیسی، حافظه‌ی رم، بارکد یو پی سی، اولین کامپیوتر مجهز به دیسک ذخیره‌سازی اطلاعات به نام راماک از ساخته‌های آی‌بی‌ام هستند.

۱۵. لوگوی آی‌بی‌ام توسط گرافیست مشهور آمریکایی، پل رند طراحی شده است

لوگوی آی‌بی‌ام
لوگوی آی‌بی‌ام و همین‌طور شرکت نکست استیو جایز توسط این گرافیست مدرن گرا طراحی شده‌اند. ظاهرا هدف اصلی از طرح این لوگو، برجسته کردن خلاقیت و تخصص آی‌بی‌ام بوده که هنرمند مذکور به‌خوبی موفق به انجام آن شده است.

۱۶. آی‌بی‌ام در حال ساخت یک پردازنده با توانایی بازسازی عملکرد مغز انسان است

بازسازی عملکرد مغز
ابرکامپیوترهای جدید آی‌بی‌ام ۴۰۹۶ هسته خواهند داشت و می‌توانند عملکرد ۱ میلیون عصب و ۲۵۶ میلیون گره عصبی را بازسازی کنند که این مجموعه مشابه مغز یک انسان عمل خواهد کرد. به نظر می‌رسد که اولین مرحله از ساخت اسکای‌نت (هوش مصنوعی مرگبار در فیلم ترمیناتور) در حال کامل شدن است!

۱۷. جنبش فناوری سبز از پروژه‌ی «سیاره‌ی هوشمندتر» آی‌بی‌ام در سال ۱۹۷۱ منشأ گرفته است

سیاره‌ی هوشمندتر
در حال حاضر بسیاری از شرکت‌های برتر برای حفظ محیط‌زیست به دنبال ایجاد تغییرات عمده در نحوه‌ی اداره کسب‌وکارشان هستند و آی‌بی‌ام پیشرو این جنبش محسوب می‌شود. این شرکت از چند دهه پیش عملکرد خود را بر مبنای حفظ و حراست محیط‌زیست تنظیم کرده است.

۱۸. آی‌بی‌ام نقشی محوری در ایجاد و پیشرفت ماشین جنگی هیتلر به عهده داشت

آی‌بی‌ام و هولوکاست
به گفته‌ی ادوین بلک نویسنده کتاب «آی‌بی‌ام و هولوکاست»، این شرکت با اجاره دادن بیش از ۲۰۰۰ دستگاه از ماشین‌های محاسب چندمنظوره‌ی خود به حکومت رایش سوم و به عهده گرفتن وظیفه‌ی تعمیر و نگهداری آن‌ها، نقش عمده‌ای در پیشرفت حیرت‌انگیز هیتلر داشت. علاوه بر این به ادعای نویسنده، اختراع دستگاه پانچ کارت توسط آی‌بی‌ام، به نازی‌ها امکان می‌داد که با دقت و سهولت بیشتری به شناسایی و دستگیری یهودی‌ها بپردازند. البته در مورد این ادعا نظرات موافق و مخالف زیادی وجود دارد و آی‌بی‌ام هیچ‌گاه مجبور به پاسخگویی در مورد این اتهام نشده است.

۱۹. آی‌بی‌ام بیش از هر شرکت دیگری در پیشرفت صنایع پزشکی نقش داشته است

صنایع پزشکی
این شرکت به لطف نوآوری‌هایی نظیر دستگاه بای‌پس قلبی ریوی و اولین دستگاه جداکننده‌ی مداوم گلبول‌های خون برای درمان بیماران مبتلا به سرطان خون، یکی از پیشگامان صنعت خدمات درمانی است. یکی از برنامه‌های آتی آی‌بی‌ام در این زمینه، ایجاد آواتار سه‌بعدی برای کمک به پزشکان جهت بررسی آسان سوابق پزشکی بیمار به‌صورت مجازی است.

۲۰. همه‌ی کنسول‌های بازی مدرن، از پردازنده‌های آی‌بی‌ام استفاده می‌کنند

پردازنده‌های آی‌بی‌ام در کنسول بازی
آیا می‌ٰدانید توان پردازشی خیره‌کننده‌ی دنیای فانتزی غیرقابل‌تصور و مسحورکننده‌ی بازی‌های ویدئویی نظیر گیرز آو وار، سوپر ماریو گالاکسی و آنچارتد از کجا سرچشمه می‌گیرد؟ کنسول‌های ایکس باکس 360، نینتندو وی و پی اس 3 به کمک پردازنده‌های توانمند ساخت آی‌بی‌ام این تجربه‌ی بی‌نظیر را برای شما فراهم کرده‌اند.





تاريخ : سه شنبه 22 دی 1394برچسب:, | | نویسنده : مقدم |